8 procent van de mannen en 0.5 procent van de vrouwen is kleurenblind. Reden genoeg voor een aparte richtlijn de er voor moet zorgen dat onze websites ook door deze groep te gebruiken is.
Richard Rutter is kleurenblind en vraagt zich af of het allemaal niet wat overdreven is. Hij is immers nog nooit een website tegenkomen die hij niet kon gebruiken ondanks zijn kleurenblindheid. Zijn broer, ook kleurenblind, idem dito.
Ikzelf mag me ook bij de 8 procent van de mannelijke bevolking rekenen die kleurenblind is en moet zeggen dat ik ook nog nooit serieuze problemen heb ondervonden.
Dat wil niet zeggen dat je er maar helemaal geen aandacht meer aan moet besteden. Neem bijvoorbeeld de nieuwsartikelen op de website van Voetbal International. De hyperlinks zijn hier zwart en niet onderstreept. Het is dus onmogelijk om ze te herkennen. Niet alleen voor kleurenblinden maar voor iedereen.
De oplossing? Maak ze blauw en onderstreep ze. Krijg je ruzie met de vormgever omdat blauw niet mooi is, onderstreep ze dan in ieder geval.
Het zijn van die kleine dingetjes. Maar die dingetjes zorgen er wel voor dat je site stukken gebruiksvriendelijker is.
2 reacties op "Kleurenblindheid en Voetbal International"
Mee eens, mee oneens. Ik erger me ook al jaren aan het niet-onderstreept zijn van links op de site van Voetbal International, al is het vooral omdat ik er soms per ongeluk op klik.
Feit is echter wel dat alle aanklikbare wooren (spelersnamen, clubs, competities) in de teksten op vi.nl, ook worden genoemd in de linkerkolom. Van verborgen links is in dat opzicht dus geen sprake.
Bovendien begrijpt VI wel weer dat teksten prettiger leesbaar als er niet om de haverklap afwijkende (onderstreept, kleur etc) woorden in staan. Dat is [i]ook[/i] een usability-issue, zij het eentje die erg onderbelicht blijft.
Ik ben nog niet eerder op deze site geweest, maar de eerste indruk staat me zowieso niet echt aan. Ben meteen het overzicht kwijt. Het is dat ik zie dat het linkjes zijn als ik er met de muis overheen ga, maar daar blijft het ook wel bij.
Tjsa, en Richard en z’n broer zijn maar 2 personen van de gehele 8% mannen die kleurenblind zijn, dat zegt me dus niet zo heel erg veel.
Voor de rest kan ik het wel vinden in Floors’ laatste zin.
Op [url=http://www.vi.nl]www.vi.nl[/url] vind ik het over het algemeen niet storend dat hyperlinks niet onderstreept zijn. Bij té veel onderstreepte hyperlinks in de tekst haak ik ook af.
Als ik headlines lees dan volg ik de regels altijd met mijn muis dus ik weet precies waar ik op kan klikken. Wat ik wel een voordeel vind zijn onderstreepte links in grotere lappen tekst. Voor meer informatie over een speler die in een artikel genoemd wordt verwijst de site naar de linkerkant waar meer informatie staat.
Toch valt de [url=http://www.vi.nl/vi/show/id=62802/contentid=74038/sc=f8953a]detailpagina’s [/url] de link als Matthijsen onderin bij de opstelling niet op. Ik kwam er per toeval ook achter na proef op de som te nemen na het lezen van dit bericht. Hier is een onderstreepte hyperlink dus wel van toegevoegde waarde.
@ Stefan: in eerste instantie weet je niet dat de dikgedrukte teksten hyperlinks zijn. Je kan dus kiezen voor “lees meer” en wellicht kom je er al snel achter dat de titel ook klikbaar is.
@ anders: die linkerkant was me nog nooit opgevallen en ik kom er dagelijks. Als ik op een nieuwsbericht klik dan ben ik geïnteresseerd in het bericht (het middengedeelte dus) en daarna weer snel terug naar de home of aan de rechterkant klikken om het volgende bericht aan te lezen…
@ Rene: niet alleen onderin maar ook in de tekst staan hyperlinks zoder afwijkende kleur of onderstreping. In jouw voorbeeld is het Cairo ook een link.
Verder is het voordeel van voetbal internationaal dat ze veel terugkerende bezoekers heeft. Bezoekers die met de website hebben leren werken en inmiddels weten dat als ze iets over de voetballer of over een club willen weten dat ze dan op de achternaam of clubnaam kunnen klikken. (Helaas is dit niet altijd het geval)
Als je wilt dat je hyperlinks opvallen moet je ze onderstrepen en blauw maken. Dit is een geldende conventie en ik zie geen reden om hier van af te wijken.
Anders snijdt echter wel een belangrijk punt aan. Teveel Hyperlinks zijn slecht voor de leesbaarheid.
[i]Watch out for too many hyperlinks – Avoid putting too many hyperlinks in the paragraphs of your text because they interrupt the flow of reading and distract from your message. If you need to direct people to a number of other sources by way of hyperlinks, put them in a special section on the page or create an entire page with a list of hyperlinks for easy reference. ([url=http://www.une.edu/ur/webguide/tips.asp]University of New England[/url])[/i]
Dit is eenvoudig op te lossen door de hyperlinks apart op te sommen. Vi zet ze aan de linkerkant (het was mij ook niet opgevallen). Nog beter was geweest om ze apart onderaan het nieuwsbericht op te nemen.
Als ik een artikel schrijf met veel bronnen maak ik zelf gebruik van voetnoten om hyperlink clutter te voorkomen, zie bijvoorbeeld [url=https://www.usabilityweb.nl/artikel.php?id=34]Ajax ontrafeld[/url]
BBC voorkomt Hyperlink clutter door See Also en Related Internet Links aan de rechterkant (mensen verwachten externe hyperlinks rechts op de pagina) van de nieuwsartikelen op te nemen. Zij bijv het artikel [url=http://news.bbc.co.uk/1/hi/sci/tech/4415722.stm] Science to ride gravitational waves[/url]
Onderaan zou inderdaad een betere positie zijn, ben ik met je eens. Ik ontdekte de links aan de linkerkant ook pas nadat het al een tijd actief is.
Plaats je reactie
Velden met een * zijn verplicht in te vullen