UCD is inmiddels zo dominant aanwezig in het ontwerp van een website dat ze nu zonder enige vorm van kritiek of na te denken wordt gebruikt door designers bij het ontwerpen van websites, althans dat vindt Don Norman.
Het is gevaarlijk om dergelijke zaken te behandelen als de enige waarheid. Het doel van UCD is juist dat het discussie opwekt en dat wordt gesproken wordt over de best mogelijke oplossing. Daarom moeten we over het Activity Centred Design met als belangrijkste kenmerk: ‘ga actief op zoek naar je gebruiker en leer hem kennen!’.
4 reacties op "UCD inruilen voor ACD"
Je was me net voor, dan maar even een aanvulling 🙂
Tom Chi heeft er nog wel wat op te zeggen:
[url=http://www.ok-cancel.com/archives/article/2005/08/activity-centered-design.html]Activity Centered Design[/url]
En dit:
[url=http://www.ok-cancel.com/strips/okcancel20050805.gif]De bijbehorende strip[/url]
Norman zegt dus dat je moet uitgaan van activiteiten die op hun beurt bestaan uit taken die weer bestaan uit acties. Een voorbeeld, als activiteit kiezen we ontbijten. Deze bestaat o.a. uit de taken koffie zetten en brood smeren. Koffie zetten bestaat dan weer uit water in de kan doen, een koffiefilter pakken, de juiste hoeveelheid koffie in het filterzakje doen en het apparaat aanzetten.
Met ACD beginnen we dus op het niveau van de activiteit. Volgens mij missen we dan nog een niveau. Waarom plegen we eigenlijk een activiteit? Waarom ontbijten we? Activiteiten worden dus vooraf gegaan door een doel. In plaats van Activity Centered Design kun je dan ook wel spreken van Goals Centered Design.
Waar het denk ik uiteindelijk om gaat is dat een eindgebruiker een bepaald doel heeft dat hij deze graag zo snel mogelijk wil vervullen. De user, diens doel en activiteiten staan dus allen centraal. User Goals Activity Centered Design dus!
Dan sluit [url=http://www.useit.com/alertbox/wysiwyg.html]die laatste column van Nielsen[/url] over wygiswys daar naadloos op aan.
In Office 12 krijg je alleen functionaliteiten in beeld die aansluiten op je vorige klik. Daardoor heb je geen zee van mogelijkheden (welke je toch niet gebruikt) in beeld.
Ik las zojuist een paper van Constantine en Lockwood dat gaat over Usage Centered Design en dit sluit naadloos aan bij Normans verhandeling over Activity Centered Design.
Bron: [url]http://www.foruse.com/articles/webapplications.pdf[/url]
Dat Activity Centered Design lijkt ook wel heel erg veel op Activity Based Planning dat Joel Spolsky in hoofstuk 9 [url=http://www.joelonsoftware.com/uibook/chapters/fog0000000065.html]The process of desiging a product[/url] van zijn boek User Interface Design For Programmers beschrijft.
Plaats je reactie
Velden met een * zijn verplicht in te vullen