De Hansard Society een waakhond voor de parlementaire democratie in Groot Britannië vindt dat de website van het parlement grondig over de kop moet.
Verbetering van de website is nodig om de communicatie met de burger te verbeteren.
De huidige website is een groot ondoordringbaar archief. De website is moeilijk te navigeren, bevat geen mogelijkheid tot interactie en heeft een ontoereikende zoekmachine. De website is saai en nodigt niet uit tot interactie.
De Hansard Society noemt de volgende punten die verbetering behoeven:
- beter zoekmachine;
- meer links naar andere bronnen en websites;
- beter mogelijkheid tot interactie.
Discussiefora, nieuwsupdates, online stemmingsresulaten, chatten met de Minister-President, dat is wat nodig is om de politiek dichter bij de burger te brengen!
Ik heb de site van het Nederlands Parlement even bekeken en wat mij betreft vertalen we het rapport van de Hansard Society naar het Nederlands en geven we JP een kopietje mee.
6 reacties op "Hevige kritiek op website Parlement Groot Britannië"
Dat de communicatie tussen de politiek en de burger flink verbeterd moet worden weten we sinds gisteren, 62% nee-stemmers terwijl de hele politiek voor was. En deze situatie is echt niet uniek voor Nederland hoor, Frankrijk was ons al voor en ik lees nu dat de nee-stemmers in Denemarken ook al een meerderheid hebben bereikt. Ik verwacht dat in Engeland hetzelfde zal gebeuren.
Internet is een ideaal medium voor interactie. De overheid zou hier meer uit kunnen halen. Als je dan een gemeente site als [url=http://www.stadskanaal.nl/]www.stadskanaal.nl[/url] tegenkomt wordt je niet vrolijk. Gelukkig zijn er ook goede initieven zoals het [url=http://www.marcjager.nl/index.php]weblog van Marc Jager[/url], lid van Provinciale Staten van Groningen, die wel begrepen heeft hoe je internet kunt inzetten.
Parlement en Regering zijn niet hetzelfde, maar voor hun websites maakt dat niet uit. Via [url]http://www.parlement.nl[/url] kom je op de websites van de Eerste en Tweede Kamer. Bij de Tweede Kamer is geen nieuws te vinden en voor actuele onderwerpen moet je lang spitten. Wel kun je live streams van de debatten volgen en de steno-verslagen opvragen.
Op [url]http://www.denhaag.org/[/url] heeft toevallig pas iemand bij de verschillende politieke partijen rondgekeken. Bij de lokale Haagse politiek is een enkeling met een weblog maar de websites van de partijen zijn vaak minimaal en niet actueel. Als je al de mogelijkheid hebt wordt je zeker niet uitgenodigd om in discussie te gaan.
Misschien zou iedere politicus dagelijks minstens een half uur actief via internet het volk moeten raadplegen.
Ik ben er ook van overtuigd dat het internet een goed medium is om met de burger te communiceren dan wel te informeren. Des te belangrijker dus dat deze sites vanuit de burger worden opgezet.
@Stefan: laten we maar beginnen met kopieren want ik sta volledig achter je mening!
Communiceren via internet is een prima idee. Daarnaast ben ik echter bang dat op dit moment, het deel van de Nederlandse bevolking dat internet verre van representatief is voor de hele bevolking.
Kijk maar eens op [url]http://www.volkspoll.nl[/url]
Ik zou zeer verbaast zijn als de resultaten van de partijen er ongeveer zo uit zouden zien bij de komende verkiezingen.
Ik ben het helemaal eens met de conclusie dat de politiek en de overheid veel beter moeten investeren in het contact met burgers. Internet is daarvoor één van de middelen.
Zelf merk ik dat een weblog in ieder geval een middel is voor die discussie. Alleen zijn er nog steeds veel te weinig politici die een weblog inzetten om contact te hebben.
Op [url]http://www.destemvan.nl[/url] kun je een overzicht zien van bijna alle politici met een weblog. Opvallend is dat er grote verschillen zijn per provincie.
“Daarnaast ben ik echter bang dat op dit moment, het deel van de Nederlandse bevolking dat internet verre van representatief is voor de hele bevolking.”
Daarom moet je internet ook voorzichtig gebruiken en niet nalaten af en toe even de straat op te gaan. Reacties op internet zullen niet representatief voor de bevolking zijn maar geven wel een gevoel van veel mensen weer. Informatie die je elders weer kunt gebruiken.
Een heel mooi initiatief om burgers te verzamelen en aan te zetten tot actie is het door BBC gestarte project iCan.
[url]http://www.bbc.co.uk/dna/ican/[/url]
iCan is a website that’s designed to help people across the UK take action on issues that matter to them. It provides information on key subjects, helps you find other people who care about the same things as you, and provides ways for you to get going to start making a difference.
@ Marc: Op de site [url]http://www.destemvan.nl[/url] staat een onderzoek over politici en weblogs.
naar aanleiding van de zin “wat kunnen (lokale) politici bereiken met een eigen weblog?”
Wat heb jij persoonlijk bereikt met je weblog Marc? Kun je concrete voorbeelden noemen?
Plaats je reactie
Velden met een * zijn verplicht in te vullen