Governments of the world, translate the Dutch guidelines and make them mandatory for all websites financed by public sector organisations. Just do it, and put an end to taxpayer money being given away to incompetent Web amateurs.
The Dutch accessibility law is awesome
staat te lezen op de weblog van standardista Roger Johansson.
Johansson was betrokken bij het formuleren van webrichtlijnen voor de Zweedse overheid en is nogal onder de indruk van de Nederlandse webrichtlijnen.
Ze zijn veel uitgebreider en de wet verplicht overheidswebsites om eraan te voldoen.
Er woeden al tijden wat discussies of web accessbility per wet moeten worden afgedwongen. Johansson nam voorheen een neutraal standpunt in. De kwaliteit van websites gaat echter niet vooruit. Hij roept andere overheden dan ook op het Nederlandse voorbeeld te volgen.
We mogen in Nederland dan wel de regels hebben de meeste websites voldoen er echter niet aan. Ongeveer 4% van de overheidswebsites voldoet aan de webrichtlijnen. Gelukkig zijn veel overheidswebsites wel druk bezig met verbeteringen. Dit percentage zal dan ook snel oplopen.
Nog geen reacties op "Nederlandse webrichtlijnen voorbeeld voor de wereld."
Vooropgesteld: deze internationale belangstelling in zondermeer positief en met name een groot compliment aan de mensen die aan de basis van de Webrichtlijnen voor overheidssites staan.
Maar met de toepassing van deze richtlijnen op overheidssites is het in Nederland domweg extreem droevig gesteld.
De genoemde 4% had destijds betrekking op toegankelijk in de zin van het Waarmerk Drempels Vrij. De Webrichtlijnen omvatten echter meer!
Ik durf sowieso vraagtekens te plaatsen of inderdaad 4% van de overheidssites in Nederland het Waarmerk zou kunnen verkrijgen.
Het aantal overheidssites in Nederland dat daadwerkelijk volledig aan de Webrichtlijnen voldoet is echt te tellen op de vingers van 1 hand: Volksgezondheid, Welzijn en Sport ( http://www.minvws.nl ), Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (http:// http://www.minbzk.nl ), en de Regelingenbank van Stadskanaal (http://www.regels-stadskanaal.nl).
Mogelijk heb ik er ergens eentje over het hoofd gezien, maar veel meer is het beslist niet!
Als we dan weten dat er in Nederland zo’n tienduizend (zit ik er naast?) overheidswebsites zijn …
Kortom: fantastisch deze internationale erkenning, maar nu als de donder aan de slag!!!
Koen Willems
Besluit Kwaliteit Rijksoverheidswebsites
Helaas geldt het [url=http://webrichtlijnen.overheid.nl/besluit/tekst-besluit-en-toelichting/]Besluit Kwaliteit Rijksoverheidswebsites[/url] alleen voor de [b]rijksoverheid[/b], niet voor lagere overheden zoals provincies en gemeenten. Artikel 1 van het besluit zegt:
[i]De minister die het aangaat draagt er zorg voor dat websites van de rijksoverheid voldoen aan de webrichtlijnen, zoals vastgesteld in de bijlage bij dit besluit.[/i]
De toelichting voegt daaraan toe:
[i]Dit voorschrift geldt voor de Rijksdienst waartoe gerekend worden de ministeries met daaronder de ressorterende diensten, bedrijven en instellingen.[/i]
Het zou vooral gemeenten sieren als ze de richtlijnen desondanks vrijwillig toepassen, maar de ervaring leert dat [b]vrijwilligheid[/b] niet voldoende is. Het besluit verwijst bijvoorbeeld naar de [url=http://www.w3.org/WAI/intro/wcag.php]Web Content Accessibility Guidelines (WCAG)[/url] en ontleent daaraan veel richtlijnen. WCAG 1.0 dateert van 5 mei 1999; inmiddels zijn we bijna acht jaar verder, maar worden de WCAG-richtlijnen nog steeds niet goed toegepast omdat ze uitgaan van dezelfde vrijwilligheid.
Plaats je reactie
Velden met een * zijn verplicht in te vullen