Intel en IBM hebben grote stap voorwaarts gedaan in de ontwikkeling van computerchips. Een nieuwe technologie maakt het mogelijk om kleinere en krachtigere halfgeleiders te maken. Daarmee is een oplossing gevonden voor een probleem dat de chipsector al tientallen jaren bezighoudt.
De huidige chiptechnologie maakt het steeds moeilijker om halfgeleiders nog kleiner te maken. Hoe kleiner de chip wordt, des te meer energie er ‘weglekt’. Daardoor neemt de efficiency van de chip af en komt er veel hitte vrij.
Door dit probleem dreigde de zogenoemde wet van Moore niet langer op te gaan. De oprichter van Intel, Gordon Moore, voorspelde in 1965 dat het aantal transistors op een chip elke twee jaar zou verdubbelen. Tot nu toe is deze wet wel opgegaan.
Intel en IBM hebben nu afzonderlijk van elkaar een nieuwe technologie ontdekt, die de productie van chips veel kleiner dan een menselijke haar mogelijk maakt. De snelheid van de halfgeleider kan met 20 procent worden opgeschroefd. Het energieverlies kunnen fabrikanten met de nieuwe technologie tot wel 80 procent beperken.
Nog geen reacties op "Doorbraak in ontwikkeling computerchips"
Plaats je reactie
Velden met een * zijn verplicht in te vullen