Het Besluit kwaliteit Rijksoverheidswebsites is genomineerd voor de ISOC Award voor het meest succesvolle of veelbelovende internetgerelateerde initiatief vanuit de overheid.
Dankzij een motie van Kamerleden Madsen (CDA) en Fierens (PvdA) zullen vanaf 1 september 2006 alle nieuwe websites die onder verantwoordelijkheid van de rijksoverheid vallen, moeten voldoen aan de door de overheid opgestelde Webrichtlijnen voor duurzamen en toegankelijke websites.
De afgelopen periode hebben diverse organisaties, waaronder het Waarmerk drempelvrij.nl, Federatie Slechtzienden en Blinden- Belang, de CG-Raad, Stichting Accessibility en Advies.overheid.nl zich hard gemaakt voor een verbetering van de toegankelijkheid van overheidswebsites.
De aanbieding van de Accessibility Monitor 2005, eind vorig jaar door de Federatie Slechtzienden en Blinden- Belang en de CG-Raad aangeboden aan de Vaste Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken, was hierin een belangrijke stap. In het rapport werd aangetoond dat 96% van de overheidssites niet voldeed aan de minimale toegankelijkheidseisen.
In april heeft de Kamer diverse malen met voormalig minister Pechtold gesproken. Deze loste voor het zomerreces zijn belofte in om met een besluit van de ministerraad te komen. Het besluit heeft verstrekkende gevolgen. Alle nieuwe websites die onder verantwoordelijkheid van de Rijksoverheid worden ontwikkeld moeten vanaf 1 september a.s. toegankelijk zijn.
Bron: Besluit kwaliteit Rijksoverheidswebsites genomineerd voor ISOC Award
Nog geen reacties op "Besluit kwaliteit Rijksoverheidswebsites genomineerd voor ISOC Award"
Overigens (voor wie het nog niet was opgevallen), het Besluit Kwaliteit Rijksoverheidswebsites is vastgesteld op de dag nadat het kabinet was gevallen. Echt op de valreep dus!
Op de achtergrond speelde in april overigens de discussie dat de eisen van het Waarmerk drempelsvrij (WCAG 1.0) in de toenmalige versie van de Webrichtlijnen (versie 1.1) niet 1-op-1 waren overgenomen.
In de huidige versie van de webrichtlijnen, versie 1.2, is daarom expliciet conformiteit aan WCAG 1.0 voorgeschreven (zie [url]http://webrichtlijnen.overheid.nl/handleiding/ontwikkeling/productie/webstandaarden/wcag/[/url] ).
Overigens, het leek mij nog maar de vraag of je met de vorige versie van de webrichtlijnen uberhaupt in strijd met WCAG 1.0 kon bouwen, maar nu is het in ieder geval (voorzover daarover misverstand kon bestaan) expliciet en duidelijk opgenomen.
Owh nog even vergeten te vermelden:
de webrichtlijnen gaan momenteel ‘verder’ dan het Waarmerk drempelsvrij.
Bij Waarmerk drempelsvrij gaat het immers om WCAG 1.0, prioriteit 1 en bij de huidige versie van de Webrichtlijnen om WCAG 1.0, prioriteit 1 [b]en[/b] 2.
“Alle nieuwe websites die onder verantwoordelijkheid van de Rijksoverheid worden ontwikkeld moeten vanaf 1 september a.s. toegankelijk zijn.”
Zie ik vandaag dat 3fm (publieke omroep lijkt me overheid) een [url=http://www.3fm.nl]nieuwe website[/url] heeft. De kopjes bv nieuwsheadlines zijn afbeeldingen maar niet voorzien van een juist alt-attribuut. Moedeloos word ik ervan.
Nee joh, 3fm zit in het ‘publieke bestel, dat betekent bijvoorbeeld dat men gebruik maakt van bepaalde faciliteiten die met belastinggeld worden betaald.
Maar 3fm is, net zoals bijvoorbeeld de Vara of de Kro, geen overheidsorganisatie.
Oh ja, sinds gisteren is de nieuwe toetstool voor de webrichtlijnen online: [url]http://webrichtlijnen.overheid.nl/toets/[/url].
Werkt een stuk sneller dan de vorige versie.
Je kunt nu verder aanvinken of je site voldoet aan het Waarmerk Drempelsvrij.
“De Publieke Omroep is een Nederlands publiek omroepstelsel, waarbij de staat zendtijd vergeeft aan onafhankelijke omroepverenigingen.”
Waar Wikipedia al goed voor is 🙂
nou gelukkig dan heeft 3fm al het recht om alt-attributen te vergeten.
Plaats je reactie
Velden met een * zijn verplicht in te vullen