Dankzij de komst van een technologie zoals Ajax vervaagt de traditionele scheidslijn tussen desktop applicaties en websites en treden we langzaam het tijdperk van de web applicaties binnen.
Dit brengt een aantal problemen met zich mee. De richtlijnen voor gebruiksvriendelijkheid van desktop applicaties houden geen rekening met de beperkingen van de webomgeving en de richtlijnen voor gebruikersvriendelijkheid van websites zorgen dat de webapplicaties zich als websites gaan gedragen waardoor mogelijkheden niet volledig worden benut.
De uitdaging is dus om het beste van beide werelden zien te combineren. Om dit te kunnen doen is het goed om een aantal verschillen en ontwikkelingen te snappen.
- Mensen verwachten dat de terug-knop werkt.
- Ideeën van desktop-applicaties worden gebruikt in een webomgeving. Dit wordt niet altijd verwacht en daarom is extra uitleg soms nodig.
- Als een webapplicatie eruit ziet als een desktop-applicatie snappen mensen het selecteren en slepen van items (werking van desktop-applicaties). Des te meer de webapplicatie lijkt op een website des te moeilijker is het voor mensen om de werking van dit soort functionaliteiten te snappen.
- Verandering van het idee van de pagina naar het idee van een content-item. Dit met het idee om het te hergebruiken. Een pagina bestaat dus uit een verzameling content-items die op verschillende manieren hergebruikt worden.
- Webapplicaties worden steeds meer een middel (ipv doel op zich) om sociale interacties vorm te geven.
- Verschuiving naar onmiddelijkheid. Dingen gebeuren onmiddelijk en op meerdere plaatsen tegelijk. Het wordt dus complexer en daarom is het belangrijk om goed na te denken over continu feedback.
Nog geen reacties op "Het verschil tussen desktop- en web-applicaties."
Plaats je reactie
Velden met een * zijn verplicht in te vullen