Met de opkomst van web 2.0 en bijbehorende technologieën zoals Ajax komen er een nieuwe soort websites. Websites die veel interactiever en functioneler zijn dan de traditionele HTML websites. Ontwikkelaars moeten oppassen dat ze niet in de valkuil stappen om maar nieuwe snufjes toe te voegen eenvoudig weg omdat het kan. Uiteindelijk gaat het erom dat de gebruikservaring er beter van wordt.
Molecular User Experience Experts deed onderzoek naar de gebruikservaring van een aantal web 2.0 websites. De eindgebruikers zijn erg positief over de nieuwe mogelijkheden als grootste voordelen wordt genoemd:
- Je kunt makkelijk rondkijken en wat dingen uitproberen zonder telkens te hoeven wachten. Klikken op een product en vervolgens extra productinformatie op dezelfde pagina krijgt wordt bijvoorbeeld bijzonder positief gewaardeerd;
- Customizen van een product en direct het resultaat te zien krijgen, bijvoorbeeld het aanpassen van de kleur; ziet men ook als iets dat veel toegevoegde waarde heeft.
- Single-screen omgeving ervaart men ook als prettig. Je hoeft niet telkens tussen paginas heen en weer te surfen. Je houdt overzicht op een pagina en kunt daardoor sneller en makkelijker taken vervullen.
Ik ben het helemaal eens met Molecular dat Web 2.0 interessante nieuwe mogelijkheden biedt. Vergeleken met desktop-applicaties zijn webapplicaties nog wat armoedig. Door technieken als Ajax maken ze een inhaalslag.
Het fundamentele concept van Internet is de eenheid van informatie. Eén webpagina bevat een afgebakende, complete hoeveelheid informatie. Dit is de nummer één reden van Jakob Nielsen om frames af te keuren. Deze breken immers met dit concept. De informatie is namelijk verdeeld over meerdere pagina’s. Kunnen we dezelfde reden niet als tegenargument bij een “single screen omgeving” gebruiken?
Richtlijnen echter die komen en die gaan. Kan het niet zijn dat het fundamentele principe langzaam aan verandering onderhevig is?
Nog geen reacties op "Web 2.0 breekt met fundamentele principes van Internet"
Interessant, maar het artikel gaat wel voorbij aan een belangrijk accessibility aspect: hoe toegankelijk is de site voor mensen met handicaps – motorisch bijvoorbeeld, of slechtzienden of blinden?
@Katinka. Deels geldt natuurlijk hetzelfde als voor een ‘oude’ website. Je moet er rekening mee houden anders begin je al slecht.
AJAX bestaat bij de gratie van Javascript. Als je kijkt naar [url=http://www.accessibility.nl/internet/uitleg/p1ijkpunten/ijkpunt63]ijkpunt 6.3[/url] van Accessibility.nl dan zou dat betekenen dat je ook een alternatieve (niet AJAX) website moet maken om je toegankelijkheidslogo te mogen kopen.
Bij het oude web is Javascript (in theorie) niet meer dan een toevoeging en kun je inderdaad verwachten dat het ook zonder Javascript goed werkt. Bij web 2.0 gaat dat niet meer op.
Nu is het zo dat een toegankelijke website alleen toegankelijk is als je de juiste aanpassing hebt. Voor AJAX/web 2.0 is dat eigenlijk precies hetzelfde. Ook de aanpassingen (en richtlijnen) moeten zich aanpassen aan nieuwe ontwikkelingen.
Tot het zover is moet iedereen maar even doorgaan met het maken van toegankelijke sites.
Plaats je reactie
Velden met een * zijn verplicht in te vullen