Vaak horen we bedrijven zeggen dat hun website toegankelijk is. Het voldoet immers aan de drempelsweg richtlijnen prioriteit 1.
Echter als de website niet getest is met mensen met een handicap, is onmogelijk te beoordelen of een website toegankelijk is of niet.
Uiteindelijk gaat het erom dat mensen met een handicap hun doel kunnen bereiken op een website. Of dit ze lukt is alleen maar te achterhalen door het ze zelf te vragen door bijvoorbeeld een gebruikerstest uit te voeren.
Richtlijnen zijn slechts een eerste aanzet. Ze vertellen bijvoorbeeld dat een afbeelding moet worden voorzien van een een alt-attribuut. Hoe je echter een goede alt-attribuut schrijft dat staat er niet in. En dit is toch behoorlijk cruciaal.
1 reactie op "Voldoen aan accessibility richtlijnen is niet genoeg"
Het kan aandoenlijk zijn om te zien hoe ‘nieuwelingen’ zich storten op de alt-text. Iedere loze pixel krijgt een eigen tekst. En ja, de validator vind de site toegankelijk.
Een aardige tussenvorm is nog de ouderwetse text-browser zodat je je eigen website kunt ervaren. Niet iedereen heeft een testpanel met gehandicapten bij de hand. De Accessibility-toolbar voor IE heeft ook wel een aardig testpakket.
Neem vooral ook [url=http://www.cs.tut.fi/~jkorpela/html/alt.html]Guidelines on alt texts in img elements[/url] door als je dan echt een goede alt tekst wilt schrijven.
Ow en voor de firefox liefhebbers wil ik de [url=https://addons.mozilla.org/extensions/moreinfo.php?id=60]webdeveloper toolbar[/url] niet onthouden, de tegenhanger van de Accesibility-toolbar voor IE
Plaats je reactie
Velden met een * zijn verplicht in te vullen