In 1997 kwam Peter Bickford tot de ontdekking dat 50% van de bezoekers een website verlaat als de laadtijd langer dan 8.5 seconden is. Deze stelregel is jarenlang door veel bouwers gehanteerd.
De tolerantie ten aanzien van de wachttijd voor het laden van een webpagina is echter afhankelijk van een aantal factoren. Zo zijn mensen zijn bereid langer te wachtten op een pagina waarvan ze denken die die veel nut voor ze heeft dan wanneer dit niet het geval is.
Het onderzoek van Robert Miller is dan ook beter om te gebruiken. Miller spreekt over drie belangrijke grenzen:
- 0,1 seconde gebruikers hebben het gevoel dat het systeem onmiddellijk reageert;
- 1 seconde gebruikers zijn nog geconcentreerd;
- 10 seconden. gebruikers gaan andere dingen doen
Jakob Nielsen stelt dat de verwachtingen van bezoekers ten aanzien van een website wordt bepaald door ervaringen op andere websites. Zorg dus dat je website sneller is dan van de belangrijkste concurrent. Bezoeker zijn die snelheid gewend en bekijken met dit verwachtingspatroon de website van de concurrent.
Nog geen reacties op "Maximum laadtijd"
Het grootte voordeel van Ajax is dat feedback op een actie binnen de grens van 1 seconde blijft.
“Het grootte voordeel van Ajax is dat feedback op een actie binnen de grens van 1 seconde blijft.”
“Even geduld” is ook feedback 🙂
AJAX of niet, bij een dynamische website bepaalt de achterliggende techniek de snelheid. Het voordeel van AJAX is dat er (theoretisch) minder data over het lijntje hoeft, maar de verbinding is bijna niet meer de beperkende factor.
Efficiënt programmeren en stevige hardware (of minder gebruikers) blijft ook met AJAX belangrijk.
Mee eens, ajax of dhtml of javascript of whatever is geen heilmiddel voor alle problemen. Maar gebonden aan voorwaarden (een site moet bijvoorbeeld toegankelijk zijn) kan het wel de interactie verbeteren
Plaats je reactie
Velden met een * zijn verplicht in te vullen